Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, pyszne, pachnące wanilią kruche ciasteczka. Przełożone ulubionym dżemem lub powidłami smakują wyśmienicie.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8677
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8677
Składniki
W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier puder i budyń. Połączone składniki wysypujemy na stolnicę.
Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Siekamy za pomocą noża, następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy z niego kuleczki o wielkości mniejszej niż orzech włoski ( u mnie wyszły 32 ciasteczka ).
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy widelcem ( dzięki temu mamy wzorek na ciasteczku :) ).
Ciasteczka ponownie należy schłodzić ( najlepiej w lodówce ) przez około 1 godzinę. Jeśli blacha nie mieści się w lodówce, można ją wynieść np. na balkon, lub do chłodniejszego pomieszczenia. Ciasteczka pieczemy 15 do 20 minut w temperaturze 200 °C ( z termoobiegiem ).
Po przestudzeniu, smarujemy płaską część ciasteczek powidłami ( lub ulubionym dżemem ) i składamy jedno z drugim. Smacznego :)