Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, pyszne, pachnące wanilią kruche ciasteczka. Przełożone ulubionym dżemem lub powidłami smakują wyśmienicie.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 58
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 58
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier puder i budyń. Połączone składniki wysypujemy na stolnicę.
Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Siekamy za pomocą noża, następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy z niego kuleczki o wielkości mniejszej niż orzech włoski ( u mnie wyszły 32 ciasteczka ).
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy widelcem ( dzięki temu mamy wzorek na ciasteczku :) ).
Ciasteczka ponownie należy schłodzić ( najlepiej w lodówce ) przez około 1 godzinę. Jeśli blacha nie mieści się w lodówce, można ją wynieść np. na balkon, lub do chłodniejszego pomieszczenia. Ciasteczka pieczemy 15 do 20 minut w temperaturze 200 °C ( z termoobiegiem ).
Po przestudzeniu, smarujemy płaską część ciasteczek powidłami ( lub ulubionym dżemem ) i składamy jedno z drugim. Smacznego :)