Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam ciasteczka Mikołaje na Mikołajki dla klasy mojej córki. Takie ciasteczka ucieszą każde dziecko. Ciasteczka są pracochłonne ale warto je zrobić. Czego nie robi się dla uśmiechu i radości dziecka. Do tego są pyszne i kruche, zachęcam do przygotowania :-)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6899
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2077
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6899
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2077
Składniki
Przygotować ciasto kruche: z mąki, cukru, masła pokrojonego w małe kawałki, jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm. Wykrawać szklanką kółka o średnicy 7 cm. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 14-15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do zrumienienia. Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier: przesiany cukier puder i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Lukier utrzeć łyżką, aż powstanie gładki lukier. Jeśli lukier jest za gęsty dodać kilka kropli cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Lukier nie może spływać z ciasteczka. Mniejszą część lukru przełożyć do oddzielnej miseczki, dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i wymieszać dokładnie łyżeczką. Biały i czerwony lukier przełożyć do worków cukierniczych, użyć tylki z dziurką. Można użyć również woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę.
Lukrem białym namalować na ciasteczku brodę. Najpierw zrobić kontury, a następnie wypełnić w środku. Nad brodą zrobić kropkę z lukru i ułożyć na niej drażę, robiąc nos. Obok nosa zrobić dwie kropki z lukru na oczy i ułożyć na nich kropelki czekoladowe lub przekrojone na pół kuleczki czekoladowe. Następnie na brodzie na płynnym lukrze układać przecięte na pół nożyczkami pianki (ja użyłam dużych pianek, wycinałam z nich kółka). Na końcu namalować czerwonym lukrem czapkę. Zrobić pompon z połówki mini pianki. W ten sposób udekorować pozostałe ciastka. Ciasteczka pozostawić, aby lukier zastygł. Gotowe przechowywać w puszce, w suchym miejscu. Smacznego!