Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, kruche ciasteczka w kształcie półksiężyców wypełnione słodką marmoladą i otulone w cukrową pierzynkę. Dobre nie tylko na święta czy od święta ;) Z pewnością umilą każde popołudnie przy aromatycznej kawie.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 737
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1519
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6053
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8909
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 737
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1519
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6053
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8909
Składniki
*Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, bo ten powoduje, że pierożki rozklejają się. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je nieco cieniej niż ciasto na pierogi, jednak nie za cienko. Po czym to poznamy? Że w czasie lepienia trudno będzie skleić brzegi ciastek. Wycinamy okręgi kieliszkiem albo tak jak ja w tym roku - słoiczkiem po przecierze pomidorowym. Dobra też będzie literatka (która w tym roku gdzieś wsiąknęła pod ziemię...). Moja mała rada, aby pierożki dobrze się skleiły - gdy będziemy rozwałkowywali ciasto na blacie lekko oprószonym mąką nigdy nie przekładamy ciasta na drugą stronę.
Na środku każdego pierożka umieszczamy niewielką ilość nadzienia i sklejamy brzegi. Uważamy, aby był on dobrze sklejony i aby nadzienie nie przesunęło się na brzeg ciasteczka, wtedy rozklei nam się ono w czasie pieczenia.Gotowy pierożek maczamy najpierw w białku a następnie w cukrze, ale tylko z JEDNEJ strony (inaczej się spali).Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ''czystą'' stroną w dół.Pieczemy przez mniej więcej kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.