Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka. Zawsze wszystkim smakują i są o niebo lepsze od tych ze sklepu.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10089
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 879
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 217
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10089
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 879
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 217
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Stopniowo dodawać masło i śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut. Podypywać mąki jeśli jest taka potrzeba. Zrobić kulę. Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok 45 min. Po wyjęciu z lodówki dzielić na porcje. Robić wałki i kroić na małe kawałki. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać na stolnicy i delikatnie wałkować na kształt elipsy. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor po każdej stronie. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gotowe. Można osypać cukrem pudem. Zapakować do pudełka i w drogę. Smacznego.