Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane, pachnące pomarańczą... Z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciastek :)
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową. Dodać posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Używając łyżki, utrzeć białko z cukrem pudrem do powstania gęstego lukru.
Schłodzone ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Radełkiem lub nożem pociąć ciasto w kwadraty o boku około 3 cm.
Ciasteczka układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka każde ciastko posmarować cienką warstwą lukru. Część z nich posypać siekaną kandyzowaną skórką.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kartce.