Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane, pachnące pomarańczą... Z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciastek :)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 813
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425345
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10780
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 813
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425345
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10780
Składniki
Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową. Dodać posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Używając łyżki, utrzeć białko z cukrem pudrem do powstania gęstego lukru.
Schłodzone ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Radełkiem lub nożem pociąć ciasto w kwadraty o boku około 3 cm.
Ciasteczka układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka każde ciastko posmarować cienką warstwą lukru. Część z nich posypać siekaną kandyzowaną skórką.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kartce.