Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane, pachnące pomarańczą... Z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciastek :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 701
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1881
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 415
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 701
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1881
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 415
Składniki
Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową. Dodać posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Używając łyżki, utrzeć białko z cukrem pudrem do powstania gęstego lukru.
Schłodzone ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Radełkiem lub nożem pociąć ciasto w kwadraty o boku około 3 cm.
Ciasteczka układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka każde ciastko posmarować cienką warstwą lukru. Część z nich posypać siekaną kandyzowaną skórką.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kartce.