Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza moja propozycja to pyszne i kruche ciasteczka, których głównym składnikiem jest smalec. Są proste i tanie do przygotowania. Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Najlepiej smakują z marmoladą, ale można również użyć jako nadzienia konfitury czy powidła. Idealne na przekąskę zarówno na co dzień jak i od święta. Mogą być również fajną odmianą na tłusty czwartek, ale nie tylko. Sprawdza się na każdą okazję. Jedne z moich ulubionych.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i chwilę ucieramy. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy dołek i wlewamy utartą masę. Dodajemy zimny smalec, siekamy nożem, a następnie rękoma zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Przy brzegu smarujemy marmoladą. Ciasto zwijamy dwa razy w rulon i resztę ciasta odcinamy. Roladkę, tniemy na małe kawałki takiej wielkości, jakiej lubimy ciasteczka. Resztę ciasta również smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon i tniemy na małe kawałki. Układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy około 30 minut w 180⁰C, powinny się ładnie zarumienić. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!