Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wyjątkowo smaczne - tak najkrócej można opisać te ciasteczka truskawkowe, z których przygotowaniem powinien poradzić sobie dosłownie każdy. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo przyda się, gdy masz ochotę na coś słodkiego na jeden kęs.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1069
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1058
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1069
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1058
Składniki
Mąkę przesiej wraz z solą, proszkiem do pieczenia i wsyp do dużej miski. Dodaj posiekane zimne masło oraz cukier. Zacznij mieszać składniki, a następnie dodaj żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto, powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj odrobinę wody. Z ciasta uformuj kulę i odłóż do zamrażalnika na 20 minut.
W tym czasie umyj truskawki, osusz je i usuń zielone części. Zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowaną masę wlej do małego garnuszka, a następnie zacznij gotować. Kiedy truskawki będą bulgotać, zmniejsz moc palnika. Wsyp zawartość galaretki i mieszaj tak długo, aż proszek się rozpuści. Odstaw, aby delikatnie mus wystygł.
Teraz wyciągnij ciasto. Podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wykrój okręgi, a z pomocą pozostałego kruchego ciasta możesz uformować cienkie wałki i dokleić je do spodu na około, aby pełniły funkcję brzegów. Możesz też skorzystać z gotowych foremek na mini tartaletki albo ciastka, aby od razu uformować kształt ciastek.
Spody ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kiedy spód do ciastek kruchych będzie lekko ostudzony, zalej je tężejącym musem. Odłóż do lodówki albo w ciemne i chłodne miejsce, aby masa zastygła