Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wyjątkowo smaczne - tak najkrócej można opisać te ciasteczka truskawkowe, z których przygotowaniem powinien poradzić sobie dosłownie każdy. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo przyda się, gdy masz ochotę na coś słodkiego na jeden kęs.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5059
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13623
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5889
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7701
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5059
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13623
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5889
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7701
Składniki
Mąkę przesiej wraz z solą, proszkiem do pieczenia i wsyp do dużej miski. Dodaj posiekane zimne masło oraz cukier. Zacznij mieszać składniki, a następnie dodaj żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto, powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj odrobinę wody. Z ciasta uformuj kulę i odłóż do zamrażalnika na 20 minut.
W tym czasie umyj truskawki, osusz je i usuń zielone części. Zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowaną masę wlej do małego garnuszka, a następnie zacznij gotować. Kiedy truskawki będą bulgotać, zmniejsz moc palnika. Wsyp zawartość galaretki i mieszaj tak długo, aż proszek się rozpuści. Odstaw, aby delikatnie mus wystygł.
Teraz wyciągnij ciasto. Podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wykrój okręgi, a z pomocą pozostałego kruchego ciasta możesz uformować cienkie wałki i dokleić je do spodu na około, aby pełniły funkcję brzegów. Możesz też skorzystać z gotowych foremek na mini tartaletki albo ciastka, aby od razu uformować kształt ciastek.
Spody ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kiedy spód do ciastek kruchych będzie lekko ostudzony, zalej je tężejącym musem. Odłóż do lodówki albo w ciemne i chłodne miejsce, aby masa zastygła