Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13441
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1534
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14813
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6096
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13441
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1534
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14813
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6096
Składniki
Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku lub rozdrobnić blenderem na gładką masę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, śmietanę i posiekaną skórkę pomarańczową.
Zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalną końcówkę i robić ciasteczka. Można też rozwałkować ciasto na blacie i wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem. Z podanych porcji wychodzi około 2 blach ciastek. Smacznego!