Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 826
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 826
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku lub rozdrobnić blenderem na gładką masę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, śmietanę i posiekaną skórkę pomarańczową.
Zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalną końcówkę i robić ciasteczka. Można też rozwałkować ciasto na blacie i wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem. Z podanych porcji wychodzi około 2 blach ciastek. Smacznego!