Kruche ciasteczka o aromacie i smaku migdałów, to idealne rozwiązanie na każde święto. W dodatku przybrały postać zabawnych baranków, by spodobać się wszystkim. Ciastka baranki możesz upiec wcześniej, zawinąć w papier, zawiązać wstążką i podarować rodzinie jako wielkanocny, słodki upominek.
Ciastka baranki
Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g drobno mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 kropla aromatu migdałowego
Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g drobno mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 kropla aromatu migdałowego

Etapy przygotowania
Migdały przelej wrzątkiem, obierz ze skórki, następnie upraż na suchej patelni, ostudź, posiekaj i zmiel na proszek w młynku do kawy. Możesz też użyć gotowych, mielonych migdałów. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij jajko i ucieraj do połączenia. Po czym partiami wsypuj zwykłą mąkę oraz migdały, a na koniec dodaj kroplę aromatu. Zagnieć ciasto rękami, aby było gładkie i zwarte.
Podziel ciasto na dwie części w proporcjach – 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodaj kakao i jeszcze raz zagnieć. Z każdej porcji z uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta, przystąp do formowania ciasteczek. Z jasnego ciasta odrywaj małe fragmenty ciasta, formuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształt ciała baranka. Z ciasta ciemnego uformuj głowę, wykałaczką zrób oko. Fragment ciasta w kształcie łezki utworzy ucho. Do wykonania nóżek użyj patyczka lub noża. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 5 owieczek.
Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut. Kulki ciasta trochę się rozmyją, tworząc gęste futro, a same baranki będą puszyste i pulchne. Ciastka możesz podawać samodzielnie lub posypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5856

Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 10241
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5856

Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 10241



Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g drobno mielonych migdałów
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 kropla aromatu migdałowego
Migdały przelej wrzątkiem, obierz ze skórki, następnie upraż na suchej patelni, ostudź, posiekaj i zmiel na proszek w młynku do kawy. Możesz też użyć gotowych, mielonych migdałów. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij jajko i ucieraj do połączenia. Po czym partiami wsypuj zwykłą mąkę oraz migdały, a na koniec dodaj kroplę aromatu. Zagnieć ciasto rękami, aby było gładkie i zwarte.
Podziel ciasto na dwie części w proporcjach – 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodaj kakao i jeszcze raz zagnieć. Z każdej porcji z uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta, przystąp do formowania ciasteczek. Z jasnego ciasta odrywaj małe fragmenty ciasta, formuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształt ciała baranka. Z ciasta ciemnego uformuj głowę, wykałaczką zrób oko. Fragment ciasta w kształcie łezki utworzy ucho. Do wykonania nóżek użyj patyczka lub noża. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 5 owieczek.
Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut. Kulki ciasta trochę się rozmyją, tworząc gęste futro, a same baranki będą puszyste i pulchne. Ciastka możesz podawać samodzielnie lub posypać cukrem pudrem.