Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka o aromacie i smaku migdałów, to idealne rozwiązanie na każde święto. W dodatku przybrały postać zabawnych baranków, by spodobać się wszystkim. Ciastka baranki możesz upiec wcześniej, zawinąć w papier, zawiązać wstążką i podarować rodzinie jako wielkanocny, słodki upominek.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 236
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 236
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Składniki
Migdały przelej wrzątkiem, obierz ze skórki, następnie upraż na suchej patelni, ostudź, posiekaj i zmiel na proszek w młynku do kawy. Możesz też użyć gotowych, mielonych migdałów. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbij jajko i ucieraj do połączenia. Po czym partiami wsypuj zwykłą mąkę oraz migdały, a na koniec dodaj kroplę aromatu. Zagnieć ciasto rękami, aby było gładkie i zwarte.
Podziel ciasto na dwie części w proporcjach – 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodaj kakao i jeszcze raz zagnieć. Z każdej porcji z uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta, przystąp do formowania ciasteczek. Z jasnego ciasta odrywaj małe fragmenty ciasta, formuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształt ciała baranka. Z ciasta ciemnego uformuj głowę, wykałaczką zrób oko. Fragment ciasta w kształcie łezki utworzy ucho. Do wykonania nóżek użyj patyczka lub noża. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 5 owieczek.
Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut. Kulki ciasta trochę się rozmyją, tworząc gęste futro, a same baranki będą puszyste i pulchne. Ciastka możesz podawać samodzielnie lub posypać cukrem pudrem.