Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie ciasteczka o nietypowym kształcie
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 238
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 49
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17509
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 238
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 49
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17509
Składniki
Mąkę, mleko, cukier, jajka i sól miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.
Tłuszcz rozgrzewamy. To czy jest już odpowiednio gorący sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta. po jego wrzuceniu olej powinien wrzeć.
Ciasto nabieramy na łyżkę i z niej lejemy bezpośrednio do oleju tworząc różne kształty. Gdy z jednej strony ciasteczka się zezłocą, przewracamy na drugą i smażymy tak długo, aż i ona będzie złocista.
Po wyciągnięciu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.