Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka magdalenki są bardzo charakterystyczne - z kształtu przypominają muszelkę. Przysmak ten pochodzi z XIX-wiecznej Francji, gdzie był spożywany jako słodki dodatek do herbaty. Był popularny nawet na dworach i zamkach. Magdalenki można przygotować ze zwykłych składników, które znajdują się w każdym domu. Są idealną propozycją poczęstunku dla niespodziewanych gości – przygotowuje się je łatwo i szybko.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 671
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1444
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458688
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1727
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 671
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1444
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458688
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1727
Składniki
Masło roztop i ostudź. W misce umieść: cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystko ubij na wysokich obrotach przez ok. 5-7 minut - do uzyskania jasnej, puszystej masy i podwojenia objętości.
Przesiej około 1/3 mąki do miski i delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką. Następnie dodaj ok. 1/3 roztopionego masła. Ponownie dokładnie wymieszaj. Powtarzaj proces, aż cała mąka i masło zostaną wmieszane.
Wstaw ciasto do lodówki na ok. godzinę. Powinno zesztywnieć.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Przygotuj foremkę do magdalenek. Natłuść ją dobrze masłem i oprósz mąką. Do każdego dołka nałóż ok. półtorej łyżki masy. Powinna zajmować połowę objętości komórki.
Wypełnioną foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 8-10 minut, aż ciastka magdalenki nie urosną i nie zrumienią się na brzegach. W dotyku powinny być sprężyste.
Po wyjęciu ciasteczek, odłóż je na metalową kratkę do przestygnięcia. Podawaj samodzielnie lub posypane cukrem pudrem.