Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ramach sukcesywnego wyciągania puree z pudełka upiekłam ciastka owsiane z dynią. Akurat mieli przyjechać goście, a w domu nie miałam nic słodkiego do kawy (prawie nie jadamy słodyczy), mój wybór padł więc na dyniowe ciastka owsiane. Robi się je bardzo szybko pod warunkiem, że masz gotowe puree z dyni. Masz? Ja mam zawsze, dopóki się dynie nie skończą.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Składniki
W sporej misce wymieszaj suche składniki: płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier.
Dodaj całą resztę, wymieszaj wszystko łyżką i pozostaw na 15-20 minut do nasiąknięcia płatków. Włącz piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.
Z ciasta formuj średniej wielkości kulki, lekko je spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno ich być około 20. Pojedyncze ciastko nie powinno być zbyt cienkie, by po upieczeniu nie stało się twarde. Piecz przez około 15-17 minut. Ciastka mają się zarumienić na brzegach i od spodu.
Wyjmij je i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia. Na koniec możesz ciasteczka polukrować, ale dla mnie to byłoby już chyba zbyt wiele słodyczy. Więc nie lukrowałam.