Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wersja "sklepowych" Piegusków z bakaliami.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 316
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 316
Składniki
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady).
Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalowa kratkę i na niej je studzić.
Przechowywać w metalowej, szczelnie zamykanej puszce. Ciastka są najlepsze następnego dnia (a dla cierpliwych po kilku dniach), gdy zdążą już trochę skruszeć.