Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka serowe całuski powstały na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Powstały tak trochę spontanicznie, bo nie były zaplanowanym wypiekiem. Po przeglądzie produktów w lodówce, stwierdziłam, że jeszcze sklecę jakieś dodatkowe ciasteczka. Wyszły bardzo fajne ciastka, którym nadałam wdzięczną nazwę serowych całusków.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 579
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 206
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 386
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5164
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 219
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 579
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 206
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 386
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5164
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 219
Składniki
W misce umieściłam mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajka. Dodałam śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przygotowane krążki ciasta nakładałam po jednej łyżeczce serowego nadzienia (tak bliżej jednego brzegu) i składałam krążek na pół. Trochę tak jakbym chciała zrobić pieroga, tylko bez sklejania brzegów. Gotowe ciastka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam około 20-25min. w temperaturze 180 stopni. Powinny się lekko przyrumienić. Upieczone ciastka wystudziłam na kratce, a przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.