Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję uszka ale nie do barszczu tylko do kawy lub herbaty, bo są to słodkie, kruche ciastka z nadzieniem orzechowym. Dość szybko się je przygotowuje, a efekt na pewno zaskoczy domowników i gości.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5376
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1726
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5269
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1772
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5376
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1726
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5269
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1772
Składniki
Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, jajko, cukier puder i cukier waniliowy oraz miód. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywcza i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i powycinać kwadraty o wymiarze 7 cm x 7 cm. Na środek położyć nadzienie, złożyć w trójkąt, skleić brzegi i owinąć wokół palca tworząc uszko.
Słomki pociąć na mniejsze kawałki i w każde oczko włożyć 3 - 4 rurki tak aby ciastka zachowały kształt podczas pieczenia.
Piec 15 – 18 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.