Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję uszka ale nie do barszczu tylko do kawy lub herbaty, bo są to słodkie, kruche ciastka z nadzieniem orzechowym. Dość szybko się je przygotowuje, a efekt na pewno zaskoczy domowników i gości.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1035
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2010
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 475
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1035
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2010
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 475
Składniki
Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, jajko, cukier puder i cukier waniliowy oraz miód. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywcza i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i powycinać kwadraty o wymiarze 7 cm x 7 cm. Na środek położyć nadzienie, złożyć w trójkąt, skleić brzegi i owinąć wokół palca tworząc uszko.
Słomki pociąć na mniejsze kawałki i w każde oczko włożyć 3 - 4 rurki tak aby ciastka zachowały kształt podczas pieczenia.
Piec 15 – 18 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.