Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają.
Polecam.
Odsłon: 303
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Polecam.
Odsłon: 303
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).
Piec ok.25 min. w 175*.C
lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto.
Zaraz też ciepłe pokroić.Można pokroić w batoniki. Można w trójkąty itp.
Najładniejsze są jednak wykrawane księżyce. Przekładam ciasto wraz z papierem na stolnicę, polewam ciepłe lukrem. Zaraz szklanką czy okrągłą foremką wykrawam od boku i przesuwam to wycięte ciastko do przodu kilka centymetrów. Następne wykrawam i przesuwam itd. Tak rządek po rządku, trzeba się śpieszyć bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać. To są moje ekspresowe ciasteczka, często piekę wnukom, bo przepadają za nimi.