Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciastka są niezwykle kruche i maślane, idealne na każdą okazję - do popołudniowej herbaty, na świąteczny stół czy też jako upominek dla bliskich na święta lub jubileusze. Sprawdzą się też jako niezwykła zakąska do chrupania przed telewizorem czy podczas spotkań ze znajomymi. Są też niezwykle trwałe - w zamkniętym szczelnie pojemniku wytrzymają nawet kilka tygodni. Przede wszystkim jednak te ciastka maślane są idealnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną podczas pieczenia. Z powodzeniem możesz zaangażować nawet najmłodszych do formowania tych łakoci.
By kruche ciasteczka maślane bez przeszkód przechodziły przez maszynkę, ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być zbyt lepka, bo nie otrzymasz pięknych, spiralnych kształtów. Może być to spowodowane niewystarczającą ilością mąki lub zbyt długim czasem zagniatania. Dobrym rozwiązaniem jest także wstawienie masy do lodówki na kilkanaście minut, by była nieco twardsza i łatwiejsza w formowaniu. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt twarde, może z kolei blokować maszynkę. Możesz w tym wypadku dodać odrobinę mleka lub śmietany, tylko do momentu zwiększenia plastyczności ciasta.
Utrata kształtu ciastek z maszynki jest najczęściej spowodowana zbyt małą ilością mąki lub za ciepłym ciastem. Masa powinna być stosunkowo twarda i dobrze schłodzona przed włożeniem do maszynki do mielenia mięsa. Jeśli ciasto szybko się nagrzewa, wyciskaj ciasteczka partiami, a resztę trzymaj w lodówce. Wkładaj do piekarnika schłodzone ciastka, wyciskane bezpośrednio przed pieczeniem.
Brak maszynki do mięsa to nie problem! Ciasto kruche jest bardzo uniwersalne. Możesz je rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Inną opcją jest uformowanie z ciasta wałka, pokrojenie go na plasterki i upieczenie. Efekt wizualny będzie inny, ale smak pozostanie ten sam. Ciekawym rozwiązaniem jest też formowanie kruchych ciastek z tego przepisu przez rękaw cukierniczy z nakładką w kształcie gwiazdki, choć będzie to wymagało użycia dość sporej siły. Pamiętaj, że uzyskanie idealnie równych ciasteczek wymaga nieco wprawy!
Sekretem kruchości ciasta jest użycie odpowiedniego tłuszczu. Zawsze używaj masła i smalcu, które najlepiej przenoszą smak. Pamiętaj, aby tłuszcz był zimny i posiekany z mąką, a nie roztopiony. Unikaj nadmiernego zagniatania ciasta, aby nie aktywować glutenu, co mogłoby sprawić, że ciastka będą twarde. Nie dodawaj też zbyt wiele cukru, by nie przyrumieniały się zbyt szybko, a całość żeby nie była zbyt słodka. Możesz jednak dodać ulubionego ekstraktu - waniliowego, migdałowego czy nawet rumowego.
Te smaczne, kruche ciasteczka świetnie pasują wyłącznie ze szklanką ciepłego mleka. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić ten smakołyk, po wyciśnięciu masy możesz na wierzchu nanieść odrobię dżemu, który doda przyjemnej kwaskowatości. Takie ciastka maślane z marmoladą będą prawdziwym hitem każdej imprezy czy innej uroczystości.
Aby utrzymać świeżość i kruchość ciastek z maszynki, po wystudzeniu przechowuj je w szczelnie zamkniętym, metalowym pudełku lub słoiku. Unikaj wkładania ich do plastikowych pojemników nieprzeznaczonych do żywności, gdyż te mogą uwalniać niebezpieczne substancje. W odpowiednich warunkach, ciasteczka możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni, mogąc zakosztować smaków znanych z domu babci, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2638
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5387
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 229
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2638
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5387
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 229
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło i smalec. Składniki posiekaj nożem.
Do ciasta dodaj żółtka jaj oraz śmietanę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Przeciśnij kawałki ciasta przez maszynkę formując równej długości ciasteczka.
Blachę z piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka z maszynki ułóż w równych odstępach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasteczka piecz przez około 12-15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Wystudzone ciasteczka przełóż do puszki lub dużego słoja. Przechowuj w suchym miejscu nawet do kilku tygodni.