Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki pomysł na coś słodkiego ;)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 724
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 724
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31360
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę, 1 jajko, 1 żółtko, śmietanę, 5 łyżek cukru i zagnieść na gładką masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i szklanką lub okrągłą foremką wyciąć ciastka. Pozostałe białku utrzeć z pozostałym cukrem i posmarować nim krążki. Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną jakiem. Lekko docisnąć by ziarna nie odpadły. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.