Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, delikatne, słodkie i szybkie ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Proste, smaczne, idealne do kawy. Dzieci też na pewno je polubią! Porcja na dużą blachę
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 135
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 135
Składniki
Budynie gotujemy w niecałym litrze mleka (najepiej 1,5l lub 1,7l) i studzimy.
Herbatniki ściśle układamy na dnie blachy, możemy maczać je w mleku (będą mięciutkie a ciasto będzie lepsze). Masę kajmakową podgrzewamy i rozprowadzamy po herbatnikach.
Na rozprowadzonej masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników.
Do miski wrzucamy kostkę margaryny i porządnie rozcieramy ją mikserem. Następnie po łyżce dodajemy ostudzony budyń, za każdym razem dokładnie miksując i pilnując, żeby masa się nie zwarzyła.
Wykładamy masę na herbatniki, wyrównujemy i dokładamy kolejną warstwę herbatnikową (to ciasto powinno nazywać się herbatnik, nie 3BIT...) Teraz pora na warstwę śmietanową: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, studzimy i powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując.
Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch dekorujemy startymi kostkami czekolady, sypiemy kakao lub karobem. Możemy użyć czekoladowej polewy, ale musimy dołożyć na śmietanę kolejną warstwę herbatników :))