Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny deser będący połączeniem pysznej masy krówkowej, budyniowej i słodkiej śmietanki.
Garnek, blaszka, łyżka, mikser, folia aluminiowa.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 55
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Średniej wielkości blaszkę wyłożyłam folią aluminiową. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyłożyłam na nie masę toffi (krówkowa, kajmak), równomiernie rozsmarowałam i przykryłam kolejną warstwą herbatników. Odstawiłam blaszkę na bok i w tym czasie ugotowałam dwa budynie w 750ml mleka bez dodawania cukru (budynie gotowane zgodnie z tym co jest sugerowane na opakowaniu, z tym, że w mniejszej ilości mleka). Budynie odstawiłam do wystudzenia. Wyjęłam masło z lodówki, żeby zmiękło. Jak budynie przestygły zmiksowałam je z miękkim masłem oraz z białym i waniliowym cukrem. Gotową budyniową masę wyłożyłam na herbatniki przełożone wczesniej toffi. Na wierzch budyniowej warstwy ułożyłam herbatniki. Schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem z dodatkiem cukru pudru i śmietan- fixów, aż zrobił się sztywny śmietanowy krem. Wyłożyłam krem na wierzch herbatników. Na wierzch śmietanowej warstwy starłam gorzką czekoladę. Dobrze jest zostawić ciasto na kilka dobrych godzin w lodówce, czy przykładowo na noc, żeby miało czas się zewrzeć w sobie i później lepiej się kroiło.