Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, lekkie i proste ciasto - ilovebake.pl
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85155
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2453
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9941
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3877
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7051
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85155
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2453
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9941
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3877
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7051
Składniki
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy herbatnikami. Żelatynę mieszamy w miseczce z kilkoma łyżkami wody. Miseczkę wstawiamy do gorącej wody i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny, aromat oraz żelatynę. 3/4 masy wykładamy na herbatniki, natomiast pozostałą miksujemy z kakao ( czynności wykonujemy sprawnie, ponieważ masa szybko tężeje ). Przekładamy delikatnie na białą część masy. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki na polewę oprócz żelatyny podgrzewamy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Zostawiamy do przestudzenia. Polewę równomiernie rozprowadzamy, następnie wkładamy do lodówki, aby polewa stężała.