Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Amancik to leki biszkopt makowy w towarzystwie kremu budyniowego i kruchego ciasta.
Forma 24x24 cm
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19244
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13037
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1682
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232120
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19244
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13037
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1682
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232120
Składniki
Przygotuj krem budyniowy. Odlej około 200 ml mleka. Wymieszaj je z cukrem, cukrem waniliowym żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszaninę i od razu energicznie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia pod przykryciem z folii spożywczej (folia ma dotykać masy).
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego przestudzony budyń, a następnie cukier puder. Na koniec wmieszaj w krem skórkę cytrynową.
Posmaruj blaty ciasta kruchego kremem budyniowym. Złóż tak, by między warstwami kremu znalazł się blat biszkoptowy. Na wierzchu rozprowadź lukier przygotowany z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i makiem. Wstaw ciasto na dobę do lodówki.
Przygotuj kruche ciasto. Połącz w misie miksera wszystkie składniki (masło – pokrojone w kosteczkę). Zmiksuj końcówką hakiem. Powstałą kruszonkę zagnieść ręcznie, uformuj 2 jednakowe kule ciasta i owiń je folią spożywczą. Schłodź pół godziny w lodówce.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na 2 prostokąty o wymiarach 24x24 cm. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ponakłuwaj blaty ciasta widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut – aż ciasto się zarumieni.
Przygotuj biszkopt makowy. Ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do piany cukier, a na koniec żółtko.
Połącz pianę z przestudzonym masłem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj szpatułką.
W osobnym naczyniu połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Partiami dodaj produkt sypkie do piany. Delikatnie mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia spód formy o wymiarach 24x24 cm. Przełóż do formy ciasto.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut – do suchego patyczka.
Wystudź biszkopt na kratce. Obkrój jego brzegi.