Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostojne i szacowne w smaku... tortowe ciasto, które rozpływa się ustach. Ambasador kryje całe bogactwo doznań, jest krem czekoladowy z alkoholowym posmakiem, jest masa bakaliowa z rodzynkami, kokosem i migdałami, wszystko przykryte orzeźwiającą w smaku galaretką z brzoskwiniami, zaprawdę przepyszne połączenie :)))
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1807
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22304
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1807
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22304
Składniki
Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy. Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta. Gotujemy masę bazową. Z litra mleka odlewamy szklankę, dodajemy żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, kiedy zawrze wlewamy przygotowana miksturę żółtkowo- budyniową i energicznie mieszając zagotowujemy do zgęstnienia jak tradycyjny budyń. Masę schładzamy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, całość ucieramy do połączenia składników. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy do połączenia składników. Potem wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Teraz zabieramy się za krem jasny bakaliowy. Do masy wrzucamy rodzynki, płatki migdałowe i kokos, mieszamy łyżką. Składamy ciasto. Ciemny biszkopt nasączamy alkoholem lub zalewą z brzoskwiń, średnio obficie. Na biszkopt wykładamy ciemny krem i delikatnie wyrównujemy powierzchnię.
Na krem wykładamy herbatniki, które również ponczujemy zalewą lub alkoholem. Na herbatniki delikatnie, by się nie poprzesuwały, wykładamy jasny krem bakaliowy i wyrównujemy powierzchnię. Na jasną masę układamy osączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego ! :)