Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne w smaku ciasto Ambasador. Na biszkopcie, z dwoma rodzajami mas, zwieńczone galaretką z owocami. Jest tak dobre, że każdy będzie ustawiał się w kolejce po drugi kawałek.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 165
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 165
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo cukier, następnie wodę i żółtka. Odstawiamy mikser na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto na biszkopt mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotowujemy poncz. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę cukru. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy. Dwie szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Składniki łączymy ze sobą, następnie przelewamy do gotującego się mleka. Budyń gotujemy przez chwilę do zgęstnienia. Nie zapominamy o energicznym mieszaniu.
Gotowy budyń ściągamy z kuchenki, przykrywamy przykrywką lub folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
W czasie, kiedy studzi nam się budyń, zabieramy się za galaretkę. Dwa opakowania galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy w chodne miejsce do wystudzenia.
Wracamy do naszej masy. Masło przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie do masła dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Składniki cały czas miksujemy.
Zmiksowaną masę budyniową dzielmy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Składniki mieszamy. Do drugiej części dodajemy kawę rozpuszczalną i migdały. Składniki mieszamy.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy ponczem. Następnie na biszkopt wykładamy kawową masę budyniową, przykrywamy go jasną masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut do stężenia. Przestudzoną galaretkę również schładzamy w lodówce.
W tym czasie zabieramy się za owoce. Otwieramy puszkę z brzoskwiniami, odlewamy sok. Owoce kroimy na ciemnie plasterki.
Pokrojone plasterki brzoskwiń układamy na górze naszego ciasta. Przykrywamy je tężejącą galaretką Ciasto Ambasador schładzamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Na drugi dzień kroimy na kawałki i serwujemy gościom. Smacznego!