Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1070
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1070
Składniki
ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 35 min.
krem: Z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było plynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wylożoną papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut.
skladanie ciasta; Biszkopt nasączyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęsciej nasączam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem :) ) Następnie wyłożyć krem i przykryć bezą; wstawic do lodówki najlepiej na noc. wymiar blachy: 35x25 cm