Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruchuteńkie ciasto ze śmietankową masą. Przepis ze starego zeszytu, nigdy go nie robiłam a szkoda bo bardzo smaczne. W smaku przypomina mi napoleonkę.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 270
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3631
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 270
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3631
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
W misce zmiksować 2 jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Na stolnicy posiekać margarynę z mąką i amoniakiem, powoli wlewać masę jajeczną i zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i każdą oddzielnie upiec na dużej blaszce ( 25 na 36 cm ) pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze robimy masę. Miksujemy jajka ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, cukrem zwykłym i waniliowym, gotujemy mleko z masłem. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną dokładnie mieszając by nam się nie przypaliła, chwilę gotujemy. Ciepłą masą przekładamy nasze ciasta. Na wierzch możemy zostawić trochę masy lub tak jak ja zrobić polewę z zagotowanej śmietany z cukrem i mlekiem w proszku. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak ciasto zmięknie od masy.