Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Starożytne, misternie wykonywane arabeski wymagały wiele precyzji i kunsztu. Do wykonania ciasta o tej samej nazwie potrzebujesz wolnej godziny w kuchni. Choć ciasto arabeska wydaje się skomplikowane, w rzeczywistości wykonasz je w prosty sposób, a jego smak zachwyci wszystkich domowników.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4353
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4353
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Pamiętaj, aby jajka miały temperaturę pokojową, dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania wsypuj cukier, aby utrwalić pianę, a cukier się rozpuścił. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj sypkie składniki, stale mieszając. Wyłóż blaszkę (24 x 35 cm) papierem do pieczenia, wylej ciasto, rozprowadź i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na około 35-40 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjmij z formy i odstaw do pełnego przestygnięcia. Następnie długim, ostrym nożem przetnij placek na dwa równe blaty.
Biały ser przetrzyj przez sito lub dokładnie zblenduj. Sprawdzi się również maszynka do mielenia mięsa. Możesz użyć sera z wiaderka, o ile jest gęsty albo odsączyć go na kilkukrotnie złożonej gazie czy bawełnianej ściereczce. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. W misie robota kuchennego utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Zacznij dodawać biały ser (po łyżce) i miksuj do pełnego połączenia. Podziel masę na pół i do jednej przelej tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszaj całość.
Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku i także odstaw do pełnego wystudzenia. Dolny blat biszkoptu umieść w wysmarowanej masłem foremce, w której piekł się placek. Na to wyłóż jasny krem, przykryj drugim czekoladowym ciastem, po czym wyłóż masę z dodatkiem galaretki. Wstaw do lodówki na czas stygnięcia galaretek do wykończenia ciasta.
Na schłodzonym cieście umieść wiśnie i zalej całość galaretką, najlepiej przelewając tężejący płyn po łyżce. Dzięki temu wiśnie nie poprzesuwają się ze swoich miejsc. Gotowe ciasto arabeska włóż do lodówki na 2 godziny albo całą noc. Podawaj schłodzone.