Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem arbuza. Nie tylko wygląda jak przekrojony arbuz, ale ma sporo arbuzowego smaku. Najciekawszy efekt osiągniesz, kupując arbuzową galaretkę (sok z arbuza sam w sobie bywa dość mdły). Ale możesz też „podkręcić” sokiem arbuzowym smak dowolnej galaretki o czerwonym kolorze.
Tortownica 22 cm
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 270
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 319
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3323
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 44
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3675
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 270
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 319
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3323
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 44
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3675
Składniki
Pokrusz herbatniki na piasek (np. w malakserze). Wymieszaj z masłem. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw ją do lodówki.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Mikserem na wysokich obrotach ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Połącz ją z serkami waniliowymi i dosłodź cukrem pudrem. Do masy wlej cienką strużką mleko z żelatyną, cały czas delikatnie ją mieszając (tak, by śmietana nie straciła objętości). Przelej masę do tortownicy i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem n opakowaniu, ale z 300 ml wody. Jeśli nie udało Ci się kupić galaretki arbuzowej, zastąp część wody (nawet całą) sokiem z arbuza i wykorzystaj galaretkę truskawkową lub malinową. Odstaw do przestudzenia.
Rozsyp na stężałej masie serowej umyte owoce. Ostrożnie przelej galaretkę i wstaw tortownicę z powrotem do lodówki na co najmniej 3 godziny.