Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bal u ambasadora budzi podziw, a do tego jest pyszny. Czekolada gorzka to kwintesencja słodyczy, co przełamują herbatniki w maślanym spodzie.
Tortownica 19 cm, mikser, miska
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18875
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 121
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 272
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 352
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18875
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 121
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 272
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 352
Składniki
Herbatniki pokrusz drobno, a masło rozpuść. Połącz składniki aż zrobi się mokra kruszonka. Wypełnij nią spód tortownicy o średnicy 19 cm. Podpiecz w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Odstaw.
Rozpuść kawałki czekolady w kąpieli wodnej.
W dużej misce ubij serek śmietankowy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mleko skondensowane. Wymieszaj z roztopioną czekoladą, jajkami i ekstraktem. Ubijaj mikserem na niskich obrotach aż składniki dokładnie się połączą.
Wlej masę na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Teraz zrób dekoracyjne trufle. Herbatniki pokrusz drobno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj herbatniki, cukier waniliowy, czekoladę i serek mascarpone na jednolitą masę. Umieść ją w lodówce. Kiedy ciasto zrobi się twardsze, uformuj z niego kulki.
Obtocz trufle w kakao.
Wierzch ostudzonego ciasta udekoruj najpierw kakao, a potem truflami.