Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bałagan – znane także jako zebra albo babka marmurkowa – jest równie proste w przygotowaniu, co efektowne. Poniższy, bazowy przepis można modyfikować na różne sposoby – zastąpić kakao czekoladą, by ciasto Bałagan stało się bardziej wilgotne, lub przeciwnie, dodać nieco wody gazowanej, by stało się delikatniejsze. Jedno jest pewne – nakładanie kolejnych warstw dwukolorowego ciasta porcjami sprawi, że będzie zjawiskowo prezentować się na stole.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Składniki
Roztop masło w rondelku. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Nie przerywając ubijania, stopniowo wsyp cukier, a gdy się rozpuści – dodaj żółtka (po jednym).
Zmniejsz obroty miksera. Cienką strużką wlej do masy jajecznej płynne, przestudzone masło.
Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę tortową i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj rózgą cukierniczą – tylko do połączenia składników (tak, by nie pozostały grudki mąki).
Około ¼ ilości ciasta przelej do osobnego naczynia. Dodaj do niej 2 łyżki kakao i wymieszaj. Do drugiej części ciasta dosyp mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj każdą z części rózgą cukierniczą.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o wymiarach 24x11 cm. Przelej do formy około 1/3 jasnego ciasta. Nałóż na nie łyżką około 1/3 ciasta ciemnego. Na środek ciemnego ciasta nałóż łyżką kolejną porcję jasnego ciasta. Nakładaj ciasto do formy do jego wyczerpania.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piecz przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z formy, gdy wystygnie.