Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowa randka z pewnością jest świetne na wieczór we dwoje. Wyjątkowo słodkie, rozpływające się w ustach, pozostające w pamięci na długo… to ciasto jest takie jak pierwsza miłość.
średnica formy: 24 cm
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 758
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4215
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17538
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3319
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 256
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 758
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4215
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17538
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3319
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 256
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. W robocie miksera kuchennego zmiel herbatniki na pył. Dodaj chłodne już masło i całość wymieszaj na jednolitą konsystencję. Mieszanką wylep tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 8-10 minut, do ładnego zrumienienia.
Przygotuj czekoladową piankę. Połam 100 g czekolady i włóż do garnuszka. Rozpuść ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj i przestudź. W misce ubij śmietankę na sztywno, pod koniec dodając najpierw cukier puder, a następnie mascarpone. Wszystko delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijając na średnich obrotach, wlej powoli chłodną już czekoladę. Mieszaj do połączenia. W małej miseczce wymieszaj żelatynę z łyżką mleka. Podgrzej całość w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia. Wlej powoli do mieszaniny i dokładnie wymieszaj. Drugą część czekolady posiekaj nożem na cienkie paseczki i dodaj do pianki. Krótko wymieszaj. Mieszaninę wlej na podpieczony spód i wstaw całość do lodówki na czas przygotowania bananów.
Banany obierz. 2/3 z nich połóż równomiernie na piance czekoladowej i delikatnie wciśnij w masę. Całość ponownie wstaw do lodówki.
Przygotuj bitą śmietanę. Śmietankę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w mleku podobnie jak w przypadku pianki czekoladowej. Dodaj ją do bitej śmietany i wymieszaj. Połowę bitej śmietany wyłóż na ciasto. Połóż równomiernie pozostałe banany, przecięte na połówki. Lekko je dociśnij i przykryj pozostałą śmietanką, dociskając ją, by pokryła owoce ze wszystkich stron. Uformuj artystyczne góry.
Wstaw ciasto bananową randkę do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno, najlepiej polane ulubionym sosem, np. karmelowym.