Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od przyjaciółki Lidzi...dziękuję ! :) Ciacho ma wiele zalet, na przykład: 1. Szybkie 2. Proste 3. Rozwojowe - można dodać do niego ulubione bakalie, miód, powidła, dżem, śmietanę... 4. Wyjdzie zawsze i każdemu. 5. Wilgotne, również na drugi dzień. 6. Bez miksera też się uda, można z powodzeniem użyć trzepaczki rózgowej lub po prostu łyżki.
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 97
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 79
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 41
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 156
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 341
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 97
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 79
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 41
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 156
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 341
Składniki
Rodzynki i żurawinę przelać obficie wrzątkiem, dobrze odsączyć, obtoczyć w mące. Czekoladę posiekać na kawałki średniej wielkości. Banany dobrze pognieść lub utrzeć blenderem.
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja utrzeć krótko z cukrami, dodać pulpę bananową, stopione i schłodzone masło (ewentualnie margarynę), kakao, olej lub śmietanę, wszystko zmiksować lub utrzeć łyżką do połączenia składników, nie za długo. Do ciasta dodać bakalie i czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.
Kwadratową blaszkę o boku 22 - 24 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm lub dłuższą foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do tzw "suchego patyczka". Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu. Następnie przygotowujemy polewę. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie. Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po ostudzonym cieście. Następnie wkładamy do lodówki, kiedy polewa będzie w połowie zastygania ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.