Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto drożdżowe z truskawkami , które nie wyrabiamy tylko dodajemy warstwowo. Ciasto mięciutkie, pulchne i bardzo dobre. Ciasto dla tych którzy lubią ciasta drożdżowe lecz nie lubią ich przygotowywać, albo dla osób leniwych.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5160
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5160
Składniki
Na dno większej miski rozkruszamy drobno drożdże, następnie na drożdże rozsypujemy cukier z cukrem waniliowym , na cukier roztrzepane jajka, na jajka rozlewamy olej ,następnie letnie mleko i na koniec przesiewamy mąkę oraz większą szczyptę soli. Miskę okrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiając dłońmi tak by składniki się połączyły. Ciasto krótko mieszamy , następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie, na wierzch ciasta układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto. Na owoce rozkruszamy palcami kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut. ( w zależności od pieca). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Czas przygotowania + czas pieczenia