Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, lekka bita śmietana i soczyste truskawki tworzą razem idealne połączenie. Idealnie nada się na święta, urodziny lub luźne spotkania <3
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Składniki
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 5 białek, dodać 250g cukru i ubijać przez około 12 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Masę bezową przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i wycisnąć na papierze dwa blaty.
Piec 3 godz.. Wysuszone blaty pozostawić do ostudzenia.
Do suchej miski wlać około 500ml śmietanki 30% wyciągniętej prosto z lodówki. Dodać 2 płaskie łyżki cukru pudru oraz śmietan-fix. Miksować na średnich obrotach przez około 2 minuty, aż będzie sztywna (trzeba kontrolować, żeby się nie zwarzyła).
Na oba blaty wycisnąć i ułożyć bitą śmietanę, następnie ułożyć je na sobie, a wierzch udekorować poprzecinanymi truskawkami tak, jak na zdjęciu (lub według uznania), albo dowolnymi owocami.
Smacznego !!