Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, lekka bita śmietana i soczyste truskawki tworzą razem idealne połączenie. Idealnie nada się na święta, urodziny lub luźne spotkania <3
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 189
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17411
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 189
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17411
Składniki
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 5 białek, dodać 250g cukru i ubijać przez około 12 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Masę bezową przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i wycisnąć na papierze dwa blaty.
Piec 3 godz.. Wysuszone blaty pozostawić do ostudzenia.
Do suchej miski wlać około 500ml śmietanki 30% wyciągniętej prosto z lodówki. Dodać 2 płaskie łyżki cukru pudru oraz śmietan-fix. Miksować na średnich obrotach przez około 2 minuty, aż będzie sztywna (trzeba kontrolować, żeby się nie zwarzyła).
Na oba blaty wycisnąć i ułożyć bitą śmietanę, następnie ułożyć je na sobie, a wierzch udekorować poprzecinanymi truskawkami tak, jak na zdjęciu (lub według uznania), albo dowolnymi owocami.
Smacznego !!