Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieduże ciasto biszkoptowe o orzechowym smaku jako baza do torcików. Ciasto jest smaczne, wilgotne, można je jeść jak babkę, jeszcze lepiej smakuje przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 785
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 303
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 146
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2202
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 785
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 303
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 146
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2202
Składniki
Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej. Tortownica 16 cm.
Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do ich połączenia.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy i jeszcze ciepły wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do góry spodem. Jeśli chcemy biszkopt wykorzystać jako bazę do tortu to całkiem przestudzony zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym zabiegu możemy kroić go na blaty i przekładać kremem.
Ciasto biszkoptowe orzechowe gotowe!
Nasze rady: Torcik z tego ciasta wychodzi wysoki. Przekrawamy go na trzy blaty. Jeśli chcemy niższy tor możemy upiec biszkopt w tortownicy 20 cm średnicy. Otrzymamy wówczas dwa blaty. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie trzeba go nasączać.