Nieduże ciasto biszkoptowe o orzechowym smaku jako baza do torcików. Ciasto jest smaczne, wilgotne, można je jeść jak babkę, jeszcze lepiej smakuje przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Ciasto biszkoptowe orzechowe
Składniki
- 2 jaja wielkość M
- 8 g cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 100 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 g orzeszków ziemnych mielonych
Składniki
- 2 jaja wielkość M
- 8 g cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 100 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 g orzeszków ziemnych mielonych

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej. Tortownica 16 cm.

Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do ich połączenia.

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy i jeszcze ciepły wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do góry spodem. Jeśli chcemy biszkopt wykorzystać jako bazę do tortu to całkiem przestudzony zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym zabiegu możemy kroić go na blaty i przekładać kremem.

Ciasto biszkoptowe orzechowe gotowe!

Nasze rady: Torcik z tego ciasta wychodzi wysoki. Przekrawamy go na trzy blaty. Jeśli chcemy niższy tor możemy upiec biszkopt w tortownicy 20 cm średnicy. Otrzymamy wówczas dwa blaty. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie trzeba go nasączać.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 355

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 407

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 249
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 355

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 407

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 249



Składniki
- 2 jaja wielkość M
- 8 g cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 100 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 g orzeszków ziemnych mielonych
Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej. Tortownica 16 cm.
Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do ich połączenia.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy i jeszcze ciepły wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do góry spodem. Jeśli chcemy biszkopt wykorzystać jako bazę do tortu to całkiem przestudzony zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym zabiegu możemy kroić go na blaty i przekładać kremem.
Ciasto biszkoptowe orzechowe gotowe!
Nasze rady: Torcik z tego ciasta wychodzi wysoki. Przekrawamy go na trzy blaty. Jeśli chcemy niższy tor możemy upiec biszkopt w tortownicy 20 cm średnicy. Otrzymamy wówczas dwa blaty. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie trzeba go nasączać.
Pięknie wyrósł 👍
Super przepis:)
Ładny biszkopt :)
Cudny, smakowity biszkopt.;)