Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to kompletna improwizacja z mojej strony. Miałam ochotę na coś niebieskiego, na coś ' lodowego ' i tak oto powstała ' Błękitna góra lodowa '. Skąd ta nazwa? Niestety przegapiłam moment, w którym galaretka ma odpowiednią konsystencję, aby ją wylać na masę. Niestety nie zastygła się, tak jak chciałam, a wyszły właśnie takie ' karpaty '. No cóż... Nie wszystko zawsze się udaje ;-)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28456
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28456
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, wymieszać, a na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, wyciągnąć z tortownicy i przekroić na dwie części.
Błękitna masa: Ugotować budyń. Po ugotowaniu i ściągnięciu z palnika wsypać niebieską galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorący budyń wylać na pierwszy blat biszkopta i przykryć drugim.
Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, po czym dodać mascarpone i cukier puder do smaku. Wymieszać. Wyłożyć na biszkopt. Galaretkę niebieską rozpuścić w jednej szklance wody. Gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto. Schłodzić.