Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Blondie jest wyjątkowo ciekawą propozycją. To ciągnące się, cytrynowe brownie bogate w jasną czekoladę i orzeźwiający, lekko pikantny aromat. Zachwyca delikatnością i swoją wilgotnością, dzięki której rozpływa się w ustach. Ciasto jest idealne na każdą okazję — zarówno do popołudniowej kawy, jak i na wyjątkowe spotkania. Spróbuj, a zakochasz się w jego smaku od pierwszego kęsa.
wymiary formy: 23x23 cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 916
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 916
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Składniki
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 165 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 35 minut. Jeśli wcześniej wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj deser luźno folią aluminiową.
Wyjmij wypiek z pieca i pozostaw do ostudzenia w formie. Wyjmij i pokrój w kwadraty lub prostokąty.
Ciasto Blondie podawaj na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem.
Rozpuść posiekane masło i połamaną białą czekoladę w kąpieli wodnej na średnio-niskim ogniu. Mieszaj ciągle do rozpuszczenia, a następnie zdejmij mieszaninę z ognia.
Do osobnej miski włóż jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i wanilię. Ubijaj wszystko mikserem ręcznym, aż masa będzie jasna i gładka.
Wlej mieszankę białej czekolady i roztopionego masła do masy jajecznej. Mieszaj, aż obie masy się połączą.
Wmieszaj mąkę i sól z mokrymi składnikami za pomocą gumowej szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do środka masę i wygładź ją szpatułką.