Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Blondie jest wyjątkowo ciekawą propozycją. To ciągnące się, cytrynowe brownie bogate w jasną czekoladę i orzeźwiający, lekko pikantny aromat. Zachwyca delikatnością i swoją wilgotnością, dzięki której rozpływa się w ustach. Ciasto jest idealne na każdą okazję — zarówno do popołudniowej kawy, jak i na wyjątkowe spotkania. Spróbuj, a zakochasz się w jego smaku od pierwszego kęsa.
wymiary formy: 23x23 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 165 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 35 minut. Jeśli wcześniej wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj deser luźno folią aluminiową.
Wyjmij wypiek z pieca i pozostaw do ostudzenia w formie. Wyjmij i pokrój w kwadraty lub prostokąty.
Ciasto Blondie podawaj na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem.
Rozpuść posiekane masło i połamaną białą czekoladę w kąpieli wodnej na średnio-niskim ogniu. Mieszaj ciągle do rozpuszczenia, a następnie zdejmij mieszaninę z ognia.
Do osobnej miski włóż jajka, żółtka, cukier, skórkę z cytryny i wanilię. Ubijaj wszystko mikserem ręcznym, aż masa będzie jasna i gładka.
Wlej mieszankę białej czekolady i roztopionego masła do masy jajecznej. Mieszaj, aż obie masy się połączą.
Wmieszaj mąkę i sól z mokrymi składnikami za pomocą gumowej szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do środka masę i wygładź ją szpatułką.