Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto inspirowane popularnym batonikiem ;)
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2650
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4603
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102179
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6527
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2650
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4603
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102179
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6527
Składniki
Przygotowywania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Aby nasz biszkopt nie opadł po wystygnięciu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucamy nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię. Odstawiamy go do wystudzenia.
Mleko i mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe, dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy budyń, mieszamy energicznie. Masę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż zgęstnieje (około 15-20 minut). Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę przekładamy na biszkopt i pozostawiamy do stężenia.
Do miski wrzucamy połowę opakowania serka mascarpone i jedną/dwie łyżki nutelli (w zależności od gustu). Dokładnie miksujemy i pokrywamy nią masę kokosową. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Smacznego ;)