Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118425
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8516
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3140
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2283
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1609
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118425
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8516
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3140
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2283
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1609
Składniki
W miseczce żelatynę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie białą czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Do ciepłej masy kokosowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec opcjonalnie dodajemy likier kokosowy i odstawiamy do przestygnięcia.( nie wkładamy do lodówki). W rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy na puszystą masę ok. 5 minut a następnie dodajemy przestudzony krem z wiórek kokosowym. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem ciasto posypuje startą mleczną czekoladą. Smacznego!