Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego napoleonka z jabłecznikiem na półkruchym cieście to Bramy Raju? Bramy raju otwierają się przed każdym smakoszem, który skosztuje tego ciasta!
Forma 24x24 cm
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 248
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1072
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 248
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1072
Składniki
Połącz w misce składniki na ciasto: mąkę, śmietanę, pokrojone w kostkę masło i proszek do pieczenia. Zagnieć na jednolitą masę. Podziel na dwie równe części. Uformuj z ciasta kule, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm. Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta i wyłóż nim dno formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut – aż ciasto się zarumieni. W ten sam sposób wypiecz drugi blat.
Obierz jabłka i zetrzyj (bez gniazd nasiennych) na dużych oczkach tarki. Wysmaż na złocisty kolor z dodatkiem cynamonu i imbiru. Odcedź nadmiar soku. Przestudź.
Odlej około 300 ml mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej). Wymieszaj z proszkiem na budyń, mąką, drobnym cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego i masła.
Do wrzącego mleka wlej przygotowaną mieszaninę i od razu zacznij mieszać zawartość garnka rózgą kuchenną. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Przełóż połowę na podpieczone ciasto (w formie). Na tężejący krem wyłóż jabłka. Na wierzchu rozprowadź resztę kremu. Całość przykryj drugim blatem ciasta.
Wstaw Bramy Raju na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.