Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bratowej wygląda bardzo niepozornie – ot, zwykłe, czekoladowe ciasto. Niech cię jednak nie zmyli wygląd. Ten wypiek rozpływa się w ustach, jest miękki, kremowy, z mocno wyczuwalnym smakiem jogurtu greckiego i czekolady. W dodatku w ogóle nie zawiera cukru i zbędnych węglowodanów. Świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie keto lub zwyczajnie chcących zrzucić kilka kilogramów, nie wyrzekając się słodkiej przyjemności. Z powodzeniem możesz zabrać to ciasto nawet w dalszą podróż, na grilla czy piknik.
wymiary blachy: 20x30 cm
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 85
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 84
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 85
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 84
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Do miski żaroodpornej włóż pokrojone w kostkę masło i kawałki czekolady. Podgrzej całość w mikrofalówce. Wymieszaj masę szpatułkę do połączenia składników. Lekko ostudź, a następnie dolej śmietankę i jogurt grecki. Ponownie wymieszaj.
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko szpatułką do uzyskania gęstej masy.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i równomiernie rozprowadź.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto bratowej wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu.
Wypiek przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni w temperaturze pokojowej lub do 5 dni w lodówce.