Ciasto biszkoptowe, przełożone musem brzoskwiniowym i pianką serową. Ciasto na górze z dżemem i posypką kokosową. Ciasto wzbogaciłam o dodatkową warstwę i wyszło delikatne i przepyszne. Zachwyciłam rodzinę i sama siebie. Będzie to moje ciasto imprezowe.
Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "
Składniki
- BISZKOPT: 2 X :
- -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej -70 g. mąki ziemniaczanej
- -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
- MUS BRZOSKWINIOWY:
- -1 puszka brzoskwiń w syropie(820g) -20 g. żelatyny
- CIASTKA: -200 g. herbatników
- PIANKA SEROWA:
- -3 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody
- -1 kg. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru
- DŻEM: -220 g.100 % owoców z brzoskwiń
- POSYPKA: -100 g. kokosu -1 cukier waniliowy -50 g. masła
Składniki
- BISZKOPT: 2 X :
- -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej -70 g. mąki ziemniaczanej
- -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
- MUS BRZOSKWINIOWY:
- -1 puszka brzoskwiń w syropie(820g) -20 g. żelatyny
- CIASTKA: -200 g. herbatników
- PIANKA SEROWA:
- -3 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody
- -1 kg. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru
- DŻEM: -220 g.100 % owoców z brzoskwiń
- POSYPKA: -100 g. kokosu -1 cukier waniliowy -50 g. masła

Etapy przygotowania
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Drugi upiec taki sam. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Można z biszkoptów zdrapać skórkę, warstwy nie będą się odklejać.

mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami syropu. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.

pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając. Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.

Posmarować biszkopt dżemem.

posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138



Składniki
- BISZKOPT: 2 X :
- -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej -70 g. mąki ziemniaczanej
- -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
- MUS BRZOSKWINIOWY:
- -1 puszka brzoskwiń w syropie(820g) -20 g. żelatyny
- CIASTKA: -200 g. herbatników
- PIANKA SEROWA:
- -3 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody
- -1 kg. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru
- DŻEM: -220 g.100 % owoców z brzoskwiń
- POSYPKA: -100 g. kokosu -1 cukier waniliowy -50 g. masła
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Drugi upiec taki sam. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Można z biszkoptów zdrapać skórkę, warstwy nie będą się odklejać.
mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami syropu. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.
pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając. Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
Posmarować biszkopt dżemem.
posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.