Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na biszkopcie makowym z kremem brzoskwiniowym,galaretce z brzoskwiniami i masie śmietanowej o smaku malinowym i wierzch ciasta galaretka malinowa.
Składniki
Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy etapami cukier,1 łyżka cukru 1 minuta ubijania,po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy,aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i miksujemy już na najniższych obrotach miksera.Mąkę z makiem przesypujemy do większej miski,dodajemy proszek do pieczenia,mieszamy.Następnie wsypujemy na dwa razy do masy jajecznej,mieszamy delikatne do połączenia składników.Ciasto biszkoptowe przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,tylko samo dno blaszki.Wymiary blaszki 25x38. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez około 20 minut,funkcja pieczenia góra-dół.Upieczony Biszkopt rzucamy z wysokości 40cm na ręcznik,ten sposób spowoduje,że biszkopt nie opadnie.Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Do soku z brzoskwiń dolewamy wodę,aby było razem 500ml.Żółtka ucieramy z cukrem na kogiel-mogiel,następnie dodajemy około 100ml soku z brzoskwiń z wodą,mąkę,budynie, mieszamy do połączenia składników.Pozostały sok wodą wlewamy do garnka i zagotowujemy,wlewamy masę budyniową na gotujący się sok z wodą i energicznie mieszamy,aby nie powstały grudki.Od momentu zagotowania gotujemy budyń 1 minutę.Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą,aby nie powstał korzuch.Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Ostudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki,ściągamy papier do pieczenia i z wierzchu spieczoną skórkę.Biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Składniki na poncz mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt. Masło w temp.pokojowej miksujemy na puch przez około 3 minuty,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń,za każdym razem miksujemy do połączenia składników.Po dodaniu ostatniej porcji budyniu miksujemy krem przez około 2 minuty,aby go napowietrzyć. Gotowy krem wylewamy na biszkopt,wyrównujemy.Ciasto wkładamy do lodówki.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy we wrzątku.Odstawiamy do stężenia.Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę, wrzucamy do tężejącej galaretki,mieszamy,następnie wylewamy na krem brzoskwiniowy,ciasto wkładamy ponownie do lodówki.
Galaretki malinowe do masy śmietanowej rozpuszczamy we wrzątku,następnie odstawiamy do stężenia.Zimną śmietanę chłodzoną w lodówce minimum 12 godz,ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,następnie dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę i miksujemy na najniższych obrotach miksera.Gotową masę wylewamy na brzoskwinie w galaretce,wyrównujemy.Jeżeli mamy nóż z ząbkami to przejeżdżamy po masie i robimy w ten sposób wzorek.Ciasto wkładamy ponownie do lodówki.
Galaretki malinowe na wierzch ciasta rozpuszczamy we wrzątku,odstawiamy do stężenia.Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na masę malinową.Ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Życzę smacznego.