Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Castella to tradycyjny, japoński biszkopt wykonany z cukru, mąki i jajek, z dodatkiem mleka i miodu. Placek powstaje wyłącznie z masy jajecznej, bez dodatku masła czy oleju, a dzięki temu ma miękką, wilgotną i niepowtarzalną konsystencję. Ten biszkopt został przywieziony z Japonii w XVI wieku przez portugalskich kupców. Obecnie istnieją różne wersje ciasta Castella – z kakao, zieloną herbatą matcha lub brązowym cukrem.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18245
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2595
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 228
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 328
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5482
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18245
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2595
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 228
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 328
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5482
Składniki
Przygotuj blaszkę (ok.20 x 20 cm lub większą, ale ciasto wyjdzie niższe) i wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij wszystkie produkty z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Koniecznie dwukrotnie przesiej mąkę. W misce połącz mleko z miodem (możesz lekko podgrzać lub wstawić do mikrofalówki na kilka sekund). Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli i utrwalaj cukrem. Uważaj, by nie przebić białek. Piana powinna być miękka i puszysta. Następnie dodawaj po jednym żółtku i mieszaj na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej wlej mieszankę mleka i miodu, ubij, następnie dodawaj po łyżce mąki. Cały czas ubijaj, aż do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem blaszki, wyrównaj wierzch ciasta i delikatnie stuknij foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstaw ciasto do pieca na 40-50 minut i piecz w temperaturze 150°C (do suchego patyczka). Wierzch biszkopta powinien być brązowy, lecz gdy zacznie się zbyt mocno przypalać, przykryj go (w trakcie pieczenia) arkuszem pergaminu.
Wyjmij ciasto z pieca, pozwól lekko przestygnąć i zawiń szczelnie folią aluminiową (razem z foremką). A gdy będzie już całkiem zimne, wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie miękki i pysznie wilgotny.