Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Celinka to pyszne ciasto waniliowe, które przygotowywane jest w nietypowy sposób, dzięki czemu charakteryzuje się niemal idealną symetrią.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 84
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4416
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 252
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 84
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4416
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 252
Składniki
Przygotuj biszkopt. W misie utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbijaj po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotuj dwie keksówki o wymiarach ok. 20x10 cm. Nasmaruj je masłem. Do każdej z nich przenieś po połowie masy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Wstaw do niego obie keksówki i upiecz ciasta przez ok. 7-10 minut, aż krawędzie staną się lekko brązowe. Wyjmij i całkowicie ostudź. Każde z tych ciast przedziel na 2 blaty.
Przygotuj krem. W dużej misce wymieszaj mascarpone, cukier puder i wanilię. Mieszaj na niskich obrotach miksera przez ok. 10 sekund, a następnie zwiększ prędkość do średniej i kontynuuj ubijanie przez kolejną minutę. Dodaj śmietankę i mieszaj na niskich prędkościach przez ok. 10 sekund do połączenia składników. Następnie zwiększ prędkość i kontynuuj ubijanie aż całość będzie sztywna.
Przygotuj polewę czekoladową. Masło podgrzej z cukrem w niewielkim garnuszku, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko i wymieszaj. Ściągnij garnuszek z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia lub folią, by brzegi wystawały z formy. Do keksówki włóż jeden z blatów ciasta. Rozsmaruj na nim 1/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch polej połową polewy czekoladowej. Procedurę powtórz dla drugiego ciasta. Obie formy wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Pozostały krem także schowaj. Wyjmij jedno ciasto z foremki i przenieś je na tacę lub paterę, polewą do dołu. Na górnym blacie ciasta rozsmaruj pozostały krem. Wyjmij ciasto z drugiej formy i połóż je na kremie, polewą do góry. Delikatnie dociśnij. Celinkę podawaj po schłodzeniu w lodówce, posypaną wiórkami lub płatkami czekoladowymi.