Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Chorwatka to biszkopt z waniliowym kremem i winogronami – najlepiej prosto z chorwackich winnic!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1216
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 410
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1295
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1216
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 410
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1295
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij (na wysokich obrotach miksera) sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Połącz masę jajeczną z przesianymi przez sitko produktami sypkimi (obiema mąkami i proszkiem do pieczenia). Delikatnie wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 25 minut. Poczekaj, aż biszkopt wystygnie i przekrój go na dwa blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z rumu i soku winogronowego.
Przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Winogrona umyj i osusz.
Rozpuść budyń w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru. Do wrzącego mleka wlej budyń, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia, po czym zmiksuj z masłem. Umieść jeden z blatów biszkoptu w formie. Wyłóż na niego krem i wyrównaj. Na wierzch nałóż drugi blat ciasta i dociśnij. Wysyp na niego równomiernie winogrona. Zalej przestudzoną galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.