Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Chorwatka to biszkopt z waniliowym kremem i winogronami – najlepiej prosto z chorwackich winnic!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5360
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29705
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 223
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19343
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1000
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5360
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29705
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 223
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19343
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1000
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij (na wysokich obrotach miksera) sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Połącz masę jajeczną z przesianymi przez sitko produktami sypkimi (obiema mąkami i proszkiem do pieczenia). Delikatnie wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 25 minut. Poczekaj, aż biszkopt wystygnie i przekrój go na dwa blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z rumu i soku winogronowego.
Przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Winogrona umyj i osusz.
Rozpuść budyń w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru. Do wrzącego mleka wlej budyń, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia, po czym zmiksuj z masłem. Umieść jeden z blatów biszkoptu w formie. Wyłóż na niego krem i wyrównaj. Na wierzch nałóż drugi blat ciasta i dociśnij. Wysyp na niego równomiernie winogrona. Zalej przestudzoną galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.