Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie galaretkę – dostaniecie galaretkę. Taka myśl przyświecała mi przy pieczeniu tego ciasta, a konkretniej przy wybieraniu tej pozycji do urodzinowego menu. Przy okazji mogłam nieco ubrać z galaretkowej półki, której zawartość – uwierzcie mi na słowo śmiało może konkurować z tymi sklepowymi. Ciasto to jest na prawdę ekskluzywną wersją galaretkowca połączoną z ubogaconym Angel Food Cake. Jest to strzał w dziesiątkę u mnie w domu. Po czym to wnioskuję? Ciasto ze wszystkich propozycji zniknęło najszybciej. Mimo tego, że wygląda solidnie, to wcale nie zapycha – spokojnie można sięgnąć po drugi kawałek. W odróżnieniu od klasycznych przepisów jak ten ja zdecydowałam się dodać piance nieco puszystości dodając niewielką domieszkę bitej śmietany – gorąco polecam taki eksperyment! Tak jak i polecam cały wypiek :D
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 101
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5902
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 101
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5902
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i naprzemiennie z olejem dodajemy do białek. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z nich dodajemy wyszczególnione składniki i dokładnie mieszamy. Głęboką blaszkę o wymiarach mniej więcej 25 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środku robimy kleks z wybranej masy – mnie porcje miały około 2 łyżek, a następnie na jej środku wylewamy ciasto innego rodzaju itd. do wykończenia wszystkich rodzajów ciasta. Blaszkę lekko przechylamy, aby ciasto dotarło również w rogi blaszki. Pieczemy je około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy a następnie dzielimy na dwa blaty.
4 galaretki przygotowałam wieczorem – dzień wcześniej. umieściłam w salaterkach i dokładnie wystudziłam, pozostawiłam do całkowitego stężenia. Wtedy kroimy je w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem. Wlewamy powoli poziomkową galaretkę miksując na niskich obrotach. Do miski wrzucamy pokrojoną galaretkę i mieszamy łyżką – tak przygotowaną masę wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki. Zanim krem stężeje przygotowujemy polewę.
Masło i śmietankę rozpuszczamy, dodajemy cukier i gotujemy aż ten się rozpuści, wtedy dodajemy kakao. Polewę gotujemy aż ta zacznie się pienić, wtedy zmniejszamy ogień i mieszając cały czas gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Polewę zdejmujemy z ognia i studzimy. Polewamy ciasto póki jest jeszcze płynna i posypujemy posypką. Gdy zastygnie ciasto można podawać.