Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was prosty przepis na przepyszne ciasto z dosłownie kilku składników, które raczej zazwyczaj mamy w domu :) Szybko, smacznie i dość tanio :) Ciasto jest kremowe w środku i z kruchą skorupką na wierzchu. Idealne na każdą okazję! Polecam!
mikser, miska, tortownica 24 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14960
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4735
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44788
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14960
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4735
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44788
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło i czekoladę rozpuszczamy - można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną masę, stopniowo dodając cukier.
Żółtka mieszamy z kakao i dodajemy je do czekolady z masłem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą czekoladową, tak, aby nie stracić puszystej piany.
Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy przez 25 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. Dowolnie dekorujemy. Proszę się nie martwić, środek ciasta opadnie i zrobi się wgłębienie - taki jego urok :) Ciasto jest kremowe, ale nie będzie surowe.