Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was prosty przepis na przepyszne ciasto z dosłownie kilku składników, które raczej zazwyczaj mamy w domu :) Szybko, smacznie i dość tanio :) Ciasto jest kremowe w środku i z kruchą skorupką na wierzchu. Idealne na każdą okazję! Polecam!
mikser, miska, tortownica 24 cm
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7469
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 900
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7469
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 900
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło i czekoladę rozpuszczamy - można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną masę, stopniowo dodając cukier.
Żółtka mieszamy z kakao i dodajemy je do czekolady z masłem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą czekoladową, tak, aby nie stracić puszystej piany.
Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy przez 25 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. Dowolnie dekorujemy. Proszę się nie martwić, środek ciasta opadnie i zrobi się wgłębienie - taki jego urok :) Ciasto jest kremowe, ale nie będzie surowe.