Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moja wersja Ciasta Kilimandżaro. Ciasto czekoladowe z serem i morelami. Ciasto wyszło bardzo pyszne, choć trochę pracochłonne.
Składniki
ciasto czekoladowe-białe- Czekoladę rozpuścić z masłem, na parze albo małym ogniu. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z budyniem i proszkiem ale już mieszać delikatnie łopatką.Na koniec wmieszać kokos, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175 *.
Po przestygnięciu, posmarować frużeliną.
ciasto czekoladowe-ciemne-Postąpić jak z ciastem białym z tym że na koniec domieszać kawę i orzechy.
masa morelowa- Morele odsączyć i rozdrobnić blenderem. Na soku ugotować budyń, odstawić i zaraz dodać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać mus z moreli. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na frużelinę.
krem serowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Potem porcjami dodawać ser a na koniec dolewać letnią żelatynę. Krótko zmiksować, wyłożyć na masę i rozsmarować. Przykryć ciemnym ciastem.
polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, rozpuścić nad parą. Chwilkę przestudzić i posmarować ciasto. Białą polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu i polać placek w esy-floresy.