Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi czekolady ? No, może kilka osób się znajdzie ale większość ją uwielbia. Dla miłośników czekoladowych smaków polecam proste ciasto czekoladowe: biszkopt kakaowy przekładany masą z budyniem czekoladowym i udekorowany polewą czekoladową. Idealne ciasto do popołudniowej kawki:)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27794
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27794
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Biszkopt / nie tradycyjny ale nazwijmy to ciasto biszkoptem:)/ jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasny krem, pod koniec ubijania dodajemy wodę i olej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie ale dokładnie mieszamy łopatką. Przekładamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30 min.Uchylamy lekko drzwi piekarnika, po 10-15 min wyjmujemy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia /najlepiej na całą noc/ Krem: pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Do reszty mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy do czasu aż budyń ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Budyń przelewamy do salaterki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy dalej. Gdy dokładnie połączy się z masłem dodajemy kolejną porcję budyniu itd. Biszkopt wyjmujemy z formy, przekrawamy na dwa blaty i przekładamy przygotowanym kremem. Do rondelka przekładamy połamane czekolady, wlewamy mleko i podgrzewamy mieszając do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Polewą dekorujemy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.