Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi czekolady ? No, może kilka osób się znajdzie ale większość ją uwielbia. Dla miłośników czekoladowych smaków polecam proste ciasto czekoladowe: biszkopt kakaowy przekładany masą z budyniem czekoladowym i udekorowany polewą czekoladową. Idealne ciasto do popołudniowej kawki:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4894
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4894
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1032
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9542
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1418
Składniki
Biszkopt / nie tradycyjny ale nazwijmy to ciasto biszkoptem:)/ jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasny krem, pod koniec ubijania dodajemy wodę i olej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie ale dokładnie mieszamy łopatką. Przekładamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30 min.Uchylamy lekko drzwi piekarnika, po 10-15 min wyjmujemy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia /najlepiej na całą noc/ Krem: pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Do reszty mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy do czasu aż budyń ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Budyń przelewamy do salaterki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy dalej. Gdy dokładnie połączy się z masłem dodajemy kolejną porcję budyniu itd. Biszkopt wyjmujemy z formy, przekrawamy na dwa blaty i przekładamy przygotowanym kremem. Do rondelka przekładamy połamane czekolady, wlewamy mleko i podgrzewamy mieszając do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Polewą dekorujemy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.